Wednesday, May 26, 2010

ALif Takot Hippo ke Belon??

Salam all....

LAst wiken pegi JJ ngan Ain...Bawak Alif...sib bek xmeragam hero ak sorg tuh....kitrg g jengok booth TM....BOOTH ker???ala actually kat depan pentas tuh...ader Blue Hippo~!!! ak y lelebey teruja....amik2 gamba ngan Mr.Hippo...pastu Alif dapat belon dr Mr.Hippo...trus mencemik....adakah Alif takot belon or takot Hippo? nak kata takot Hippo xplak dier nanges time amik gamba tuh ke dier xpasan?? pastu nak kata takot belon 1st time bagi tuh mencemik dah lama2 mcm nak amik plak belon tuh....ak y xbg takot dier cubit belon tuh kang ngan ak2 sekalik terperanjat....So smpi uma ak bg anak jiran....daripada belon tuh meletop sendrik ye x?


Alif wit me!!


Alif dah melekap sbb takot

After dat kitrg pegi SR kat JJ...pergh ramai nyer.....so balik jela pegi kat Dataran Senawang....ok xramai.....blanje Ain makan kek~~


Suke dak Alif dok atas sofa tuh~~


Ibu makan xlayan Alif!!! saba yer nak ibu sedang menikmati kek nie....

itu shj wat kali nie~~~~~nnt ku upload si Alif baca buku plaks....

Org2 y wat ak nyampahh!!

Salam Readers,

Alhamdulillah sekarang masih lagi mampu untuk bf Alif.Hopefully smpai Alif 2thn insyallah...Dulu ms bersalin susu xbyk kuar siap doa nk bf at least 1m..pastu su dah byk kua target nak 2m plaks....pastu stok pon semakin bertmbh target nk 6m....lagi beberapa minggu Alif nak 6m..lps ni letak target 1y plaks...Pastu 2y laks...pejam celik pejam celik dah kejap jer masa berlalu...
Aritu meset2 ngan Fiza ty nak bg anknyer mkn aper if dah smpi masa nnt...dier ckp 'air nasi'(bubur nasi la kot) n dier suggest lagi bg brown rice elok untuk bb....Pastu tetibe Lyea plaks meset (wah cm tau2 jer tgh bincg pasal makanan bb)tepat pada masanyer...*yeay* tp agak terkejut dier cakap Affan still belom makn sbb maseh fully BF..(Dalam hati eh Affan xlapa ker)
Macam agak terkejut n xpuas hati ku reply sms Lyea ty la mcm2..."bb boley tahan ker","cukup ker nutrisi?" eh mcm2 la....ni yang dier jawab...(ku maseh lagik simpan sms dier sbb nak tunjuk abg amri a.k.a syg a.k.a laki ak la)....nie yer Lyea jawab "Dont wory...ebm ker fresh ker,they are wat bb needs.Lyea pon dulu nak bg mkn tp bila byk wat research lg byk y kiter xtau pasal bm nie"...adei terkedu sekejap.....terpk smpi xtido mlm tau....kol 5am dah bgn....Selama nie xpenah plak mcm amik kisah ckp2 org y bb y fully bf xyah mkn pon xper....but Lyea fact is proven tau sbb Alif till now belom penah nanges2 mcm lapa...Alif nanges sbb nak jalan2 ader la.....Hah proven tuh sbb aper ak ley ckp camtuh sbb ibu a.k.a Pn Azlinda dier ckp " korang dulu pusat belom tanggal dah mkn.." means kecik2 dalam 1m 2m tuh dah stat mkn la...
Erm maseh lagi terpinga2 n tertanya2 wah mcm lagu KRU plaks....Terpinga...Tertanya....Ku didalam dilema....hah amik seketol dah nyanyi dah....

Nnt Amri balik perkara nie perlu dibawak ketgh....kih3...

Nak bgtau nie ketidakpuas atian ku terhadap beberapa org y mengkritik ku bf anak....sgt la rs nak lempang laju2...sorg nie opis mate ak laki la...cina...dier ty "suzie u xpenat ke kehulu kehilir bawak pam? turun naik tangga pegi pam?" ak jawab "xpon...i'll do anything for ma bb...n boley exercise sekalik"....pastu dier ty lagik...."knapa nak bg susu badan?nnt xcantik...n nyusahkan....beli jer susu kat kedai senang..sama jugak...ader y murah kalo u mau"(ak pon xpham aper y xcantik...tp rsnyer dah pham)....ak pon beliakkan mata n stat buka ceramah motivasi ak pasal kepentingan susu badan nie...Last2 dier boley ckp...."Anak i minum FM tp dapat no 1 dalam kelas ma....So ak diam ajer mls nk layan org2 y xbetol nie...ak rs nak bawak jer dier pegi jumper kak Rita Rahayu(pakar laktasi tuh)hish gerammmm.....nie satu lagik kes...satu ptg tuh ak sajer bawak Alif dok borak2 kat lua tuh...jiran sorg nie ckp breast dier sakit sbb anak dier dah tumbh gg maybe bb dier TERgeget boobies dier kot, tetiba jiran sorg nie menyampuk kalo sakit benti jer nyusu badan"...ELOOOOO!!!!!!!Ak cam tergamam dengar tp xberani cakap lebey2.Erm...nie lagik sorg rs nak bawak g jumper Kak Rita Rahayu...sabo jela...org lain beriya makan itu ini nak tambah susu senang2 jer suruh org benti nyusu badan...xpatot2....what ever la...mungkin dier xcukup pengetahuan ttg kepentingan susu ibu kot. Tp y geram tuh soh benti nyusu badan tuh y xtahan tuh, ker dier jeles kiter nyusukan bb? kalo jeles napa xnyusukan bb dier...dier pon baru deliver ape....adeii....xper la....abaikan...

*penat layan org2 y bersikap demikian rupa*hurmmmmmmm

Friday, May 14, 2010

Happy 5th Month Alif!!

Untuk anak ibu & ayah y someyl:

Hari ini genap umur Alif Rayyan is 5bulan..Rasa macam semalam jer ak baru bertungkus lumus meneran Alif....Ak rs teran 3x kot wah mcm nak cerita balik plaks...Ak dikategorikan sebagai agak senang jugak la bersalin sbb xder pki any ubat2 any alatan mcm vacum ker forsep ker....n xsakit sampai berjam3...(mungkin rezeki masing2)Tp sakitnya tuhan saja y tahu....Rs nak terjun katil la....nak bc2 doa sumer dah xigt okeh....tunggang langgang ayat2 ak... Stakat ni Alif sgt gud boy (agaknye die tau ibunya sorg2 jaga die sementara ayah trenin kat Kuantan)Nnt ayah dah abes trenin kiter dok uma sama ek...Jd 1 happy family at home....wah mcm main kad zaman dedolu tuh...AT HOME??? woit suzie jgn luper awak tuh kene keje okeh!!!tettt....baiklah....keje tp still ader ms tok family (xsangka dah ader family)

5bulan setelah Alif melihat dunia Alif dah pandai :

menyarap! masuk tgn lam mulut! posing kat camera! act like a boS!! recognize ader tongue! xreti dok diam!!

Ape2 pon ibu n Ayah sll doa:
1)Alwiz be a gud boy
2)Beriman
3)HOrmat org tua
4)Cerdik Akal Fikiran
5)Anak y soleh dan sumer y baik2 tok Anak2 nya~~

Suzie di muka hadapan ONSEMI buletin???wheeee

Assalammualaikum Readers~~

Sy teruja okeh berada di muke dpn ONSEMI buletin...(walaupon dah tau tp sajer nk suprisekan kengkawan entah2 bebudak nie xheran sbb dorg lagi sll masuk buletin....main netball la....intro product baru la..itu ini la....blabla la....kui3

Jumaat lepas dah la muker selebet abes....at least bgtau ler nk amik gambau bole ak dressing cun gilos...Sebenarnye kebetulan je...Amy Tan salah sorg HR nyer staf bising2 kat lua (maser tuh ak sedang syiok mengepam)nak amik gambar mother room....dier xtau ak ader kat dalam...Den biler tau ader org kat dlm...tros "okeh suzie, im coming at the right time, u posing sket kiter nak bg kat CS Tan(CEO ONSEMI)" wahhh gtoo tau...padahal dalam hati dah tau mesti masuk buletin nie sbb sejak perasmian aritu belom kua buletin lagik....

Setelah berposing2....byk gak rsnyer dorg amik pic tuh tp pic ak kua seketol jerrr....xperla daripada xde....kui3. Dah la malew giler sbb Wadi y amik pic tuh....malew sbb kene tunjuk hasil perahan ku sekali....huhu.Lps jer muker ak kua buletin tuh sumer ty..."Eh suzie tu susu u ker", "suzie pegang susu saper tuh"....ELOOOOOOOOOOOOOO mmg susu ak okeh....ak xtau napa dorg ty2 xcaya ker itu susu manusia or sikit kah susu ak?or banyak kah susu ak?or susu ak kaler lain kah?
Y penting ak agak femes la skang....kui3...Td mase break td abg tech tu ckp "wah.suzie femes", wah bini amri masuk buletin"

Agak xcited bercerita ttg muker ku masuk buletin SBB:
1)Cetusan idea tok wat mother room tuh dtg dari ak sendri n Ainul.bangga beb comp approve
2)Alhamdulillah sbb masih lagi dapat BF ma bb.
3)Of cos la sbb muker kua buletin.

Ini buktinya okehhhh!!!!

Wednesday, May 5, 2010

CD alif dah shampaiiiiiiiii......

Elooooo readers~~






Cdssss Alif dah shampai~~~weeeeeee....lps nie Alif akan berCD yerr....jimat wet ibu okeh smbil Alif menjalani Earth Saver trening....kui3...GO GREEN!!!!
Setelah berkira2 penggunaan pampers Alif y sgt byk itus....ibu ngan ayahnyer mengambil keputusan tok berCD shj....xperla sacrifice sket masa tok mencuci CD y penting jimat okehhh.....

Penjimatannya disini.

1CD = RM50 la camtuh, kalo Alif ader 10 so RM500 selama 3thn tau!!
1DD* = RM36 (sll beli huggies y promo kat giant kui3), (1pek ley guner 1m**),so RM36x12bulan x 3thn = RM1296

*bergantung kepada penggunaan
**kadang 2weeks dah abes okehhh.

So ibu & Ayah hanya mahu y terbaekk tok ALif syg....nnt adik2 Alif boley pki lagi if xkoyak.....Wahhhh adik2????? mcm ramai jer bunyikkkk.....kui3.....rezeki jgn ditolak....